Blog Archive

Tuesday, October 10, 2006

20061010_ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ... ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Το κεφαλονίτικο site αρνήθηκε να δημοσιέψει τη δική μου γνώμη για την Κεφαλονιά... Την παραθέτω πιο κάτω...

Γεγονός είναι ότι απουσιάζω πολλά χρόνια από το νησί είτε ως φοιτητής είτε ως φαντάρος είτε ως εργαζόμενος στο "κλεινόν άστυ" όπως ονομάζεται η ΑΘΗΝΑ. Όμως ποτέ δεν έπαψα να ενδιαφέρομαι για τα τεκταινόμενα του νησιού και να χαίρομαι με ό,τι καλό γίνεται όπως επίσης να στεναχωριέμαι με ο,τιδήποτε μπορεί να βλάψει τις συνθήκες που το κάνουν αγαπημένο σε κάθε έναν από εμάς.

Ενόψει επικείμενων εκλογών και πολλών υποψηφίων να επιζητούν την ειλικρινή ψήφο των συμπολιτών μου αλλά όχι συμψηφοφόρων μου θέλω να καταθέσω τη γνώμη μου για το ποια είναι ίσως τα θεματα που θα μπορούσε να ασχοληθεί κάποιος ώστε να βοηθηθεί το νησί. Θα τα παραθέσω με βούλες χωρίς πολλές λεπτομέρειες γιατί το λιγότερο που θέλω να γίνει είναι να κουράσω τον αναγνώστη.

Έτσι λοιπόν έχουμε: (η σειρά προτεραιότητας είναι πλασματική)

1. Απεγκλωβισμό του θέματος "Γέφυρα". Δεν είμαι μηχανικός αλλά νομίζω πως μπορεί να γίνει ένας καλός συνδυασμός πεζοδρόμισης και ταυτόχρονου περάσματος οχημάτων που μπορούν να εξυπηρετήσουν υψίστης σημασίας καταστάσεων όπως νοσοκομειακά και αστυνομικά που όντως καθυστερούν αν πρόκειται να κάνουν το γύρο του Κουτάβου για να μεταφέρουν έναν ασθενή από κάποιο χωριό. Φυσικά πρέπει να εξασφαλιστεί η σταθερότητά της.

2. Ολοκλήρωση των έργων που γίνονται στο δρόμο της Κρανιάς. Σε λίγο θα ξαναφυτρώσουν δέντρα εκει... Αν υπάρχει θέμα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία σίγουρα θα μπορέσει να λυθεί με την επίσπευση των εργασιών ελέγχου του χώρου για τη σημαντικότητά τους εξασφαλίζοντας τα κατάλληλα κονδύλια και τη συμφωνία για πλήρη εκμετάλευσή τους ως μετέπειτα τουριστικό θέρετρο στον τόπο που ευρίσκονται. Η προώθηση όμως δεν θα γίνει με τον τρόπο που δε.. γίνεται με το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και των Κυκλώπιων Τειχών. τα ατυχήματα που προκαλεί ο δρόμος αυτός ας είναι αποτέλεσμα μόνο ανθρωπίνου λάθους όχι στενότητας και κατασκευής.

3. Καθαρισμός της Λιμνοθάλασσας του Κουτάβου. Οι όχθες του είναι πάντα γεμάτες σκουπίδια. Το μικρό παιδί που θα πάει να παίξει εκεί δεν μπορεί να συνδυάζει την Πάπια και τον Κύκνο με τη νάιλον σακκούλα πεταμένη μέσα σε έναν μικρό (είναι αλήθεια, έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια), βούρκο.

4. Καθαρισμός του Λιμανιού από τα λύματα που προκύπτουν κάθε καλοκαίρι από τα κότερα. Πρέπει να σχεδιαστούν κίνητρα που να βοηθήσουν τους σεβαστούς κοτεροκράτορες να προτιμήσουν τη Μαρίνα από το λιμάνι της πόλης. Μπορεί να είναι ωραία η εικόνα αλλά και δυσωδία που προκύπτει είναι ακόμα χειρότερη. Ένα πρόγραμμα βιολογικού καθαρισμού θα ήταν καλό για να διώξει τη δυσωδία και όχι τα κότερα.

5. Αν θεωρήσουμε ότι τα μανάβικα στην παραλία του Αργοστολιού αποτελούν παραδοσιακό κομμάτι ή ατραξιόν για τον τουρισμό δεν θα μπορούσαμε τουλάχιστον να τους δώσουμε μια μορφή που να αντικατοπτρίζει το παρελθόν και γενικότερα να δώσουμε ένα τόνο ... εποχής στο Αργοστόλι μας ώστε να έχει την αίγλη του παλιού; Όπως το να είχαμε κάποια παραδοσιακά καροτσάκια έξω από αυτά, να φοριούνται παραδοσιακές στολές τουλάχιστον για την περίοδο του καλοκαιριού... Ξέρω τους Κεφαλονίτες, θα μηδιάσουν, όμως ας σκεφτόύν λίγο με το ... μάρκετινγκ... Δεν κάνει κακό..

6. Πότε θα γίνει αυτό το μεγάλο πάρκινγκ που θα αποτρέψει τον κόσμο να ... βουλώνει τον παραλιακό δρόμο; Αν γίνει θα υπάρχει η εξασφάλιση ότι δε θα επιβαρύνεται η υπόλοιπη πόλη;

7. Εύρεση Εργασίας στο Νησί. Πώς θα τραβήξουμε το νεαρό σπουδαγμένο; Μόνο με μια καλη θέση στη Νομαρχία; Αυτό είναι πάντα για λίγους, έστω και καλούς. Με νέα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης; Υπάρχουν ήδη μπόλικα και το μαύρο χρήμα ρέει παράλληλα. Σουπερμάρκετς, ναι υπάρχουν και αυτά αλλά θα απορροφήσουν συγκεκριμένο κόσμο. Πού θα πάνε αυτοί που σπουδάζουν γιατροί, Επιστήμονες στην Πληροφορική, Θετικοί Επιστήμονες, Οικονομολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί κλπ. Γιατί να τους κλείσουμε την πόρτα; Γιατί να μην προσπάθήσουμε να έλξουμε εταιρείες που να τραβήξουναυτούς τους νέους; Έχουν γίνει προσπάθειες; Ποια είναι τα προβλήματα; Μπορούν να ξεπεραστούν;΄

8. Φταίει η βάση του ΔΕΚΑ που θαμείνουν άδεια τα ΤΕΙ φέτος ή ότι τα ΤΕΙ αυτά δεν περιλαμβάνουν επιστήμες που "πουλάνε" την σήμερον ημέρα

Δεν ξέρω ίσως το παρατράβηξα. Δεν είμαι καν πολιτικός, ούτε ειδικός, απλά έγραψα ό,τι σκέφτηκα βλέποντας, διαβάζοντας, παρατηρώντας, σίγουρα μου ξεφεύγουν πάρα πολλά.

Μίλησα πιο πολύ για το Αργοστόλι, το ξέρω. Ισως επειδή κινούμαι πιο πολύ εκεί. Να είστε σίγουροι ότι όπως κάθε κεφαλονίτης έτσι κι εγω (έστω μισός) έχω άποψη και για την περιφέρεια. Όμως το ψάρι αν …καθαρίσει από το κεφάλι τα πράγματα θα γίνουν πιο καλά για όλους. Θα επανέλθω κάποια στιγμή και για την περιφέρεια.

Συγνώμη αν σας κούρασα. Καλη επιτυχία σε όλους.

No comments: