Blog Archive

Sunday, March 18, 2007

20070318_300 ΔΙΑφΗΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ... ΕΛΛΑΔΑΣ!!!

Κάποτε ήταν η Αρχαία Ιστορία... Μας τη μαθαίνανε στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο εξυμνώντας τους μυθικούς και μη ήρωες που τα παραδείγματά τους άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στους αιώνες που πέρασαν. Η Ιστορία τους διαδιδόταν από στόμα σε στόμα ή από τους σύγχρονους πρώτους ιστορικούς της εποχής.
Κατά καιρούς αυτή η ιστορία μεταφέρθηκε και στο σύγχρονο κινηματογράφο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η ιστορία παραποιήθηκε στο βωμό της τέχνης, τις πιο πολλές φορές όμως έγινε προσπάθεια να είναι πιστή η μεταφορά των γεγονότων στη μεγάλη οθόνη. Μια τέτοια μεταφορά ήταν και οι 300 του Λεωνίδα, το ... κόμικ όπως το περιγράψανε πολλοί. Σε αυτό το κόμικ υπήρχε μπόλικη αλήθεια όπως την είχα μάθε μικρός στα σχολικά βιβλία. Υπήρχε η Σπάρτη, ο Καιάδας, η σκληρή εκπαίδευση των μικρών αγοριών, το μαντείο, οι Θερμοπύλες, ο Λεωνίδας και φυσικά ο ... κλασικός προδότης για κάθε γεγονός της σύγχρονής και παλαιάς Ελληνικής Ιστορίας, ο Εφιάλτης. Ίσως τα τέρατα που παρουσιάστηκαν να συντροφεύουν τον Περσικό στρατό να μην υπήρχαν πραγματικά εκείνη την εποχή, ίσως ο Ξέρξης να μην ήταν τόσο ... αδερφή (αλλά πιο χολιγουντιανό σύγχρονο έργο δεν προβάλει κάποιον ήρωα (λέμε τώρα) ως αδερφή τα τελευταία χρόνια;), όμως γνωρίζουμε ότι αυτοί οι 300 κάνανε ηρωικές μάχες, αυτοί οι τριακόσιοι με τη φράση "Μολών Λαβέ" ήταν αυτοί που δώσανε το έναυσμα για να ενωθούν τα ελληνικά φύλα εναντίον ενός κοινού και "βάρβαρου" εχθρού που για χρόνια ταλάνιζε τον αρχαίο χώρο μας. Το μήνυμα εστάλη. Στις Πλαταιές πήραμε πίσω ότι μας ανήκε: Την περηφάνιά μας.
Θα πρεπε όμως να προβληματιστούμε, έτσι δεν είναι; Πώς είναι δυνατόν ολόκληρη υπερδύναμη να φτιάξει τέτοιο έργο, το δυνατότερο πιστά δοσμένο μόνο και μόνο για την τέρψη των πορτοφολιών των μεγαλοσκηνοθετών; Τί άλλο υπάρχει εδώ που μας παραξενεύει; Τί μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι έχει πολλή δουλειά αλλά για έναν άλλο απώτερο σκοπό; Γιατί σίγουρα έχει γίνει δουλειά δεν το αρνούμαστε αυτό.
Αν κοιτάξουμε λίγο τα τελευταία γεγονότα θα διαπιστώσουμε ότι το έργο αυτό δεν είναι παρα μια τεράστια προπαγάνδα εναντίων των απογόνων της Περσίας, των Ιρανών. Των Ιρανών που τολμάνε να χειρίζονται την πυρηνική ενέργεια. Των Ιρανών που σηκώνουν το κεφάλι τους εναντίον των σύγχρονων Αυτοκρατόρων, των Ιρανών που μέσω της ταινίας θα ξαναπροσπαθούσαν να κατακτήσουν το σύγχρονο κόσμο λες και δεν είναι ήδη κατακτημένος... Δε μπορώ να πως πως έχω κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια στους Πέρσες... Κατανοώ και σέβομαι τον αρχαίο πολιτισμό τους αλλά τους θεωρώ και αυτούς έναν ενοχλητικό λαό στα σύνορα της πρώην μεγάλης Ελλάδας (Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ή όπως το θέλει κανείς...), μη βρίσεις Γιόλα... δε θέλω να γυρίσω πίσω, άλλο θέλω να εκφράσω... Ο λαός λοιπόν αυτός είναι αγκάθι στην εξωτερική πολιτική των Αυτοκρατόρων μας οπότε μας χρησιμοποίησαν τέλεια ως ΡΑΜΠΟ που αντισταθήκαμε εναντίον του κατακτητή με τη φινέτσα και τον αγροίκος τρόπο του σκληρού ΣΠΑΡΤΙΑΤΗ (θυμίζοντας μας πολλούς ήρωες του ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ μαζεμένους μια φούχτα) ενάντια στις ορδές των Πέρσικων ΟΡΚς που εισέρχονται στη μέση γή για να ισοπεδώσουν τα πάντα.
Αν μείνω στην ταινία ήταν όλα τέλεια όμως παιδιά πρέπει κάπου να βάζουμε και το μυαλό μας να δουλεύει...
Γνώμες......?

6 comments:

ANDREAS AP said...

Παιδιά, αν πάτε στο www.nuzizo.com θα δείτε ότι για τους Τρακόσιους του Λεωνίδα γίνεται χαμός λόγω της Ταινίας!!!

Μάλιστα έχει σημάνει ΕλληνοΠερσικός Πόλεμος!!!!!!

20070411

ANDREAS AP said...

Λόγια από Πέρση!!!

a peice of shit fucking film.. I havnt seen so much exageration and innacuracy in a historic film in a LONG TIME... Honestly the acting wasnt really good, and the only good thing about it is if your a homo, or if ur a girl.. alot of topless men hahaha..

First off wtf was up with the persians being either black or hindu thats just fucking stupid.. if your going to attempt to reinact the persians, please try using the stereotype of them being arabic.. it would be much less insulting if you did use that.. and wtf was up with the orc looking immortals.. wtf!! maybe it was symbolism.. if so its insulting.

ANDREAS AP said...

Και άλλα λόγια...

INDEED, THE MOVIE IS NOTHING SHORT OF SOME DUMB, RACIST, FALSIFICATION OF HISTORY (HERODATOS STYLE), COMIC, CARTOON LIKE FANTASY TO INSULT NOT ONLY THE IRANIANS AGAIN, BUT ALSO TO INSULT THE INTELLIGENCE OF CORRECTLY EDUCATED PEOPLE OF THE WORLD. A MOVIE BASED ON SOME COMIC BOOK ATTEMPS TO SHOW THE IRANIANS AS SOME SAVAGE LOSERS TO THE WORLD. SO THAT IF U.S ATTEMPS TO COMMIT YET ANOTHER DEADLY MISTAKE TO ATTACK IRAN, IT WILL BE WELL JUSTIFIED TO THE EYES OF THE BRAIN WASHED WESTERN WORLD!

Anonymous said...

Η ταινία ήταν καλή. Επιτέλους φαινόμαστε και σαν άνδρες μια φορά στο holywood. Όλο σαν αδερφούλες εμφανιζόμασταν γμτ.

Anonymous said...

Το κόμικ 300 γράφτηκε το 1998 και αν δει κάποιος την εικονογράφηση θα δει ότι τους Πέρσες (για δικούς του λόγους) ο Μίλερ τους είχε σχεδιάσει τερατόμορφους... ίσως έτσι τον βόλευε μυθοπλαστικά για να ωραιοποιήσει τον βασικό του ήρωα (Λεωνίδα).

Νομίζω ότι αυτό το σύνδρομο του ότι πίσω από κάθε πέτρα βρίσκεται η Αμερικάνικη προπαγάνδα είναι υπερβολικό και μόνο τους ίδιους βολεύει υποσυνείδητα...

Εδώ φαίνεται απόσπασμα από το κόμικ και τον τρόπο εικονογράφησης... http://images.rottentomatoes.com/images/movie/trailer/10011714/trailer_17.jpg

ANDREAS AP said...

Βασικά οι καιροί είναι δύσκολοι...

Το κομικ μπορεί να φτιάχτηκε το 1998 αλλά γενικά ποτέ δεν υπήρχαν καλές σχέσεις με Αμερική και ΙΡΑΝ.

Και επειδή τώρα οι Ιρανοί έχουν και πυρηνικά είναι το perfect timing.
και αυτό το timing έχει κάνει πολλούς Ιρανούς, Πέρσες να τα βάζουν με τους Ελληνες και να ψάχνουν την Ιστορία τους για να αποδείξουν ότι είναι ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ π.χ. που φέρανε τη Δημοκρατία στη ΓΗ (συγκεκριμένα ο Κύρος)...

Όλα αυτά που προκύπτουν από ένα ... πετυχημένο από μια μεριά κόμικ μπορεί να αποδειχτούν επιζήμια για την παγκόσμια επικοινωνία.

Ευχαριστώ που απάντησες φίλε!!
Α Χού!!! (Κραυγή των Σπαρτιατών στο έργο!!)