Blog Archive

Wednesday, June 07, 2006

20060607_ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ_ΑΝΤΡΕΣ_ΗΛΙΚΙΑ

Ουάσινγκτον

Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν το κτύπημα του βιολογικού ρολογιού της γονιμότητας.
Οι τελευταίες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι καθώς οι άνδρες γερνούν, τα σπερματοζωάριά τους γίνονται πιο δυσκίνητα και παρουσιάζουν βλάβες στο DNA που αυξάνουν τον κίνδυνο νανισμού και άλλων γενετικών διαταραχών.
H νέα διαπίστωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις νεώτερες γενιές ανδρών, καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αναβάλλουν την απόκτηση παιδιών για αργότερα στη ζωή τους. Από το 1980, οι γεννήσεις έχουν αυξηθεί κατά 40% στους άνδρες από 35 έως 49 ετών, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται μείωση των γεννήσεων για τους άνδρες κάτω των 30.
Το βιολογικό ρολόι γονιμότητας των γυναικών είναι γνωστό και δεκαετίες, με τις μεγαλύτερες γυναίκες να αντιμετωπίζουν αυξημένο ρίσκο αποβολής ή γέννησης παιδιών με σύνδρομο Ντάουν ή άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
«Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι και οι άνδρες έχουν βιολογικό ρολόι, μόνο που είναι διαφορετικό' σχολιάζει η Μπρέντα Εσκενάζι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, επικεφαλής των ερευνητών. 'Στους άνδρες η αλλαγή της γονιμότητας είναι βαθμιαία, αντί απότομη» εξηγεί.
Η ομάδα εξέτασε το σπέρμα 97 νυν και πρώην εργαζόμενων στο γειτονικό Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore, ηλικίας 22 έως 80 ετών. Από το δείγμα αποκλείστηκαν όσοι κάπνιζαν, όσοι είχαν γνωστά προβλήματα γονιμότητας και όσοι είχαν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.
Οι βιντεοσκοπημένες μετρήσεις της πυκνότητας και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων έδειξαν ότι με την πάροδο των χρόνων, τα σπερματοζωάρια κινούνται πιο αργά, μειώοντας την πιθανότητα γονιμοποίησης. Επιπλέον, μετά την ηλικία των 56 ετών, κατά μέσο όρο, αρχίζουν να παρουσιάζουν ανωμαλίες στο 'δείκτη κατάτμησης DNA', δηλαδή σπασίματα στα μόρια DNA που μπορούν να εμποδίσουν την τεκνοποίηση.
Ακόμα, το σπέρμα των ηλικιωμένων ανδρών ήταν πιο πιθανό να παρουσιάζει μια μετάλλαξη που προκαλεί αχονδροπλασία, τη συνηθέστερη αιτία νανισμού. Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 2% για κάθε επιπλέον έτος ζωής, ενώ η συχνότητα της αχονδροπλασίας στο γενικό πληθυσμό είναι μία γέννηση ανά 25.000.
Σε αντίθεση με ό,τι παρατηρείται στις γυναίκες, οι συσσωρευμένες αυτές βλάβες δεν φάνηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο για γέννηση παιδιού με σύνδρομο Ντάουν. Ωστόσο, η συχνότητα νανισμού είναι μεγαλύτερη στους ηλικιωμένους πατέρες, και «ένα μικρό ποσοστό των ανδρών αντιμετωπίζει αυξημένη πιθανότητα να μεταβιβάσουν πολλαπλές γενετικές και χρωμοσωμικές βλάβες».
Η έρευνα δημοσιεύεται στο έγκριτο Proceedings of the national Academy of Sciences.

1 comment:

Anonymous said...

Βι-Κούλα μ' ακούουουους;