Blog Archive

Friday, May 12, 2006

in.gr-Ìéêñïóêïðéêïß ñáäéïðïìðïß ðáñáêïëïõèïýí ôçí áðïäçìßá ôçò ëéâåëëïýëçò

Αυτό το κείμενο στάλθηκε από το IN.GR (http://www.in.gr/)

Μήνυμα από moduland@gmail.com:

20060512_ΝΕΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ_Μικροσκοπικοί ραδιοπομποί παρακολουθούν την αποδημία της λιβελλούλης




Ταξιδιωτικά ημερολόγια
Μικροσκοπικοί ραδιοπομποί παρακολουθούν την αποδημία της λιβελλούλης

11/05/06 20:16

Νιου Τζέρσι, ΠρίνστονΤο μαραθώνιο ανοιξιάτικο ταξίδι της λιβελλούλης καταγράφηκε για πρώτη φορά χάρη σε μικροσκοπικούς ραδιοπομπούς που κολλήθηκαν πάνω τους. Η μεταναστευτική διαδρομή των αρχαίων εντόμων μοιάζει με την πορεία που ακολουθούν τα αποδημητικά πτηνά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πρίνστον συνέλλαβαν 14 πράσινες λιβελλούλες (Anax junius) και χρησιμοποίησαν σούπερ κόλλα και κόλλα για ψεύτικες βλεφαρίδες για να κολλήσουν στα σώματά τους ραδιοπομπούς που ζυγίζουν μόλις 300 mg -τρεις φορές λιγότερο από έναν συνδετήρα.

Συσκευές λήψης στο έδαφος και σε αεροπλάνα ακολούθησαν τα έντομα για δέκα ημέρες στο ταξίδι τους προς το νότο πάνω από τις παράκτιες περιοχές της πολιτείας του Νιου Τζέρσι.

Η μετανάστευση της λιβελλούλης φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο μοτίβο κίνησης και στάσεων που καταγράφεται στην αποδήμηση των πτηνών της περιοχής, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Biology Letters.

«Επιπλέον, οι ομάδες των λιβελλούλων και των πουλιών δεν ταξιδεύουν τις ημέρες που πνέουν δυνατοί άνεμοι και αρχίζουν τη μετανάστευση μόνο έπειτα από δύο συνεχόμενες νύχτες φθίνουσας θερμοκρασίας» σχολιάσει στο EurekAlert o Μάρτιν Ουικέλσκι, επικεφαλής της ομάδας.

«Εντοπίσαμε και επίσης και άλλες ομοιότητες, οι οποίες μας κάνουν να αναρωτιόμαστε πόσο παλιά στην ιστορία της Γης καθιερώθηκαν οι κανόνες της μετανάστευσης των ζώων» προσθέτει.

Σύμφωνα με το αρχείο των απολιθωμάτων, οι λιβελλούλες εμφανίστηκαν πριν από 285 εκατ. χρόνια, περίπου 140 εκατ. χρόνια νωρίτερα από τα πτηνά. Από τα 5.200 σύγχρονα είδη λιβελλούλης, τα 25 με 50 είναι μεταναστευτικά.

Η τεχνολογία των μικροσκοπικών ραδιοπομοών θα μπορούσε να έχει ευρεία χρήση σε μελέτες Οικολογίας, εκτιμούν οι επιστήμονες. Θα μπορούσαν να αποκαλύψουν, για παράδειγμα, τις διαδρομές που ακολουθούν τα καταστροφικά σμήνη ακρίδων.




http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=705295

No comments: