Blog Archive

Monday, May 15, 2006

in.gr-«Óôüïõí÷åíôæ ôïõ Áìáæïíßïõ» áíáêáëýöèçêå óôç Âñáæéëßá

Αυτό το κείμενο στάλθηκε από το IN.GR (http://www.in.gr/)



20060515_Στόουνχεντζ του Αμαζονίου




Μονόλιθοι του Ήλιου
«Στόουνχεντζ του Αμαζονίου» ανακαλύφθηκε στη Βραζιλία

15/05/06 16:23

Ρίο ντε ΖανέιροΈνα εξελιγμένο αστρονομικό παρατηρητήριο, που σχηματίζεται από γρανιτένιους μονόλιθους τοποθετημένους κυκλικά στο ανοιχτό πεδίο, αποκαλύφθηκε στη λεκάνη του Αμαζονίου κοντά στη Γαλλική Γουιάνα, ανακοίνωσαν Bραζιλιάνοι αρχαιλόγοι.

Το προαποικιακό παρατηρητήριο εκτιμάται ότι έχει ηλικία 500 με 2000 ετών και, όπως δείχνουν μέχρι τώρα οι έρευνες, μπορούσε να δείχνει το χειμερινό ηλιοστάσιο με ακρίβεια.

«Μόνο μια κοινωνία με εξελιγμένο πολιτισμό θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα τέτοιο μνημείο» δήλωσε στην εφημερίδα O Globo η αρχαιολόγος της ερευνητικής ομάδας Μαριάνα Πετρί Καμπράλ, του Ινστιτούτου Επιστημονικής Έρευνας της Αμάρα.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, οι ακτίνες του Ήλιου περνούν από μια τρύπα σκαλισμένη σε έναν από τους 127 μονόλιθους, ύψους περίπου τριών μέτρων.

Αν και παραμένουν πολλά μυστήρια στο παρατηρητήριο, που είναι εξάλλου δύσκολο να χρονολογηθεί, είναι πιθανό ότι επέτρεπε τον προγραμματισμό της γεωργικής δραστηριότητας και εξυπηρετούσε τελετουργικές ανάγκες.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν την ανακάλυψη το νοτιοαμερικάνικο αντίστοιχο του Στόουνχεντζ, του πολύ αρχαιότερου και εξίσου μυστηριώδους μνημείου στην κοικάδα του Σόλσμπερι στη Βρετανία.




http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=706275

No comments: