Blog Archive

Wednesday, October 28, 2009

20091028_ΕΓΚΕΓΚΕ

28η Οκτωβριου 2009. Εχουν περασει παρα πολλα χρονια απο τοτε που θα με πρωτοπηγε ο πατερας μου και η μανα μου σε παρελαση. Σιγουρα δεν τη θυμαμαι τη στιγμη αυτη. Πιθανον να υπαρχουν καποιες φωτογραφιες πιθανον οχι. Το σιγουρο ειναι το εξης: οτι διαφερουν οι δυο αυτες εποχες μεταξυ τους κατα πολυ. Τοτε η συμμετοχη του κοσμου ηταν καθολικη για να γιορτασουν,θυμηθουν δοξασουν τους ηρωες στρατιωτες του μετωπου της Αλβανιας. Τοτε ακομα και οι μαθητες ηταν ποτισμενοι με την ιδεα του ποσο αξιολογη ηταν μια μερα σαν τη σημερινη- μη γελιωμαστε, μια γενια ειχε περασει μονο, ο τοτε τριανταρης γονεας ειχε την εμπειρεια της κατοχης. Σημερα τα πραγματα ειναι διαφορετικα. Η ιδεα σχεδον παει να ξεφτισει. Τα παιδια το χουν αγγαρεια να πορευτουν στην παρελαση καμια φορα τη χρησιμοποιουν για επιδειξη μοδας! Χαρακτηριστικη ηταν η επιδειξη της μινι φουστας μα πολυ μινι για τις μαθητριες του λυκειου, ή η μοδατη ζωνη μαρκας "φινα" απο ενα νεαρο διμοιριτη. Το βημα με το ζορι κρατιεται και ολοι περιμενουν την ωρα της ληξης για να παν στην καφετερια.
Το ανακατεμα που εχει γινει επισης με τους μεταναστες που ζουν κι αυτοι πια στη χωρα μας, η αλλοτριωση που μας παρεχει αφιλοκερδως η τηλεοραση-μην την αδικησουμε, γεματη πολεμικες ταινιες ειναι σημερα και κανενα χιλιοειδομενο ντοκυμονταιρ θα παιζει. Πολλοι απο εμας ειμαστε υπαλληλοι γερμανικων εταιρειων, η Αλβανια ειναι πλεον μια φιλη χωρα, η Ιταλια "παντα" ηταν ουνα φατσα ουνα ρατσα οποτε ολα καλα, όλα αδιαφορα, ακομα κι αυτη η κακομοιρα η Βεμπο ισως ακουγεται κουραστικη.
Γιατι τοση μιζερια; δε γνωριζω, ετσι μου βγαινει νιωθω ομως στην ηλικια των 37 την αλλιωση ολων αυτων με τα οποια ειχα ποτιστει κι εγω. Πηγα και γω την κορη μου στην παρελαση. Το σχολιο της. . . ΕΓΚΕΓΚΕ , κατι αδιευκρινηστο οπως και το μελλον της Ελλαδας μας! Ζητω η 28η Οκτωβριου! Ζητω!

7 comments:

Anonymous said...

Νεοελληνα,επειδη 'τα παντα ρει',προσεχε μην ελθουν και για εμας τετοιες ημερες,και οπως το συζητας με απαξιωτικη αδιαφορια,θα σου συμβει και θα τραβας τα μαλλια σου. Σε βλεπω οχι στην αντισταση,αλλα να σε κλαιει η κορουλα σου προωρα και αδοξα επειδη θα πας απο αυτοκτονια.Δεν σε βλεπω ετοιμο να προστατευσεις τον εαυτο σου και την οικογενεια σου,οπως το εκαναν σιγουρα και δικοι σου συγγενεις εκεινη την εποχη.Καλη η θολοκουλτουρα οπως διαχεεται γενικως,αλλα οπλισου με θαρρος απο τωρα γιατι ερχονται δυσκολες ημερες.Τουλαχιστον να πουμε οτι αντισταθηκαμε.Μην παμε αδοξα οπως θα ηθελαν καποιοι δοσιλογοι.

ANDREAS AP said...

Μα ίσα ίσα αγαπητε σχολιαστή αυτό εννοούσα. Ότι όλοι το χουν γυρίσει στην αδιαφορία και προσπαθώ να εκφράσω την πικρία μου γι' αυτό. Και δυστυχώς για κάποιους, ευτυχώς για μένα και τη συνείδησή μου δεν αισθάνομαι τόσο "Νεοέλληνας" για να μη σέβομαι τον αγώνα των ανθρώπων που χάθηκαν για την ιδέα, την πατρίδα και μένα τον ίδιο. Αν αυτή η πικρία για την αδιαφορία που υπάρχει, δηλαδή τη δικιά σου ανησυχία που είναι και δικιά μου επίσης, δε βγήκε τότε συγνώμη αλλά δε γράφω και τόσο καλά. Ελπίζω το σχόλιό μου να σε κάλυψε. Μερικά πράγματα δεν πρέπει να τα βλέπει κανείς όπως φαίνονται και όπως γράφονται αλλά τι κρύβουν μέσα τους. Αν με ήξερες δε θα τα έλεγες αυτά και δε σε παρεξηγώ. Καλή πορεία

ANDREAS AP said...

Ένας αναγνώστης με το όνομα Ράνια είπε τα εξής........
Δεν συμφωνώ με όσοα λες. Για μένα οι εποχές αλλάζουν αλλά οι άνθρωποι παραμένουν ίδιοι στις ανάγκες και τα ερεθίσματα που δέχονται. Όταν ήμαστε μικρά παιδιά και μεγαλώσαμε στην Επαρχία, εγώ δεν θυμάμαι και πολλά παιδιά να υπερχειλίζουν από εθνικό φρόνημα, πιο πολύ ήθελαν να ευχαριστήσουν τους γονείς, δασκάλους και καθηγητές, να δείξουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στο βηματισμό,να μείνουν μακρυά από το σχολείο, να φάνε κάτι το διαφορετικό, να δουν κάτι το διαφορετικό στην τηλεόραση. Τότε, οι καφετέριες μόλις είχαν αρχίσει να ξεπηδούν όμως τα παιδιά μετά όλο και κάπου θα έκαναν μάζωξη. Όσο για τη μόδα, όσες κοπέλες φορούσαν μίνι στο σχολείο, το φορούσαν και στην παρέλεαση. Και στις παρελάσεις της Θεσσαλονίκης, φορούσαν όλες το σούπερ μίνι της εποχής.Όσα παιδιά ήθελαν να προβληθούν, προβάλλονταν με ακριβές επιλογές ρούχων για τις στολές τους και μοδάτα παπούτσια, τουλάχιστον!Εγώ θυμάμαι πως αμφιταλαντευόμουν, γιατί ο παππούς μου και ο πατέρας μου μου μιλούσαν για τους αγώνες των παππούδων μας αλλά, από την άλλη δεν έβλεπα κανένα παιδί, φανερά τουλάχιστον, να το εκπέμπει αυτό. Για την ψυχούλα τους και το σπίτι τους δεν ξέρω...ξέρω όμως ότι περίμεναν πώς και πώς τις πρόβες για την παρέλαση, για να μην κάνουν μάθημα,να αστειευτούν με τον βηματισμό, να βγουν στη φύση και στη γιορτή ήθελαν να δοκιμάσουν καινούργια τραγούδια στη χορωδία, πάλι να απέχουν από το μάθημα και πάλι να κάνουν κάτι διαφορετικό από την καθημερινή ρουτίνα... Εγώ ένιωθα ένα αδιύκρινιστο ρίγος, που κάτι περιείχε από τα λόγια του παπού και του πατέρα, καθώς παρέλαυνα, όμως σκεφτόμουν πώς θα με θαυμάσει ο πατέρας μου και η μάνα μου, πώς θα είμαι χαριστωμένη στην παρέλαση, πώς θα συναντήσω μετά από αυτή το αγόρι που μου άρεσε και δεν το ήξερε κάπου στο πλήθος, και πριν και μετά από αυτή θα αστειευόμουν με τις συμμαθήτριές μου για κάτι το άσχετο από την παρέλαση και θα παίζαμε ο-μαριάμ! Με τους Ιταλούς διαφέρουμε σε πολλά, τότε δεν τους κηρύξαμε εμείς τον πόλεμο, τώρα δεν έχουμε το ίδιο ταμπεραμέντο τουλάχιστον. Με την Αλβανία είμαστε φίλοι μέχρι αποδείξεως του εναντίον, ο πάγος πια έχει σπάσει αλλά η χώρα έχει πολιτισμό που σε πολλά καίρια σημεία διαφέρει από τον δικό μας. Μπορεί η πολεμική ταινία και το ντοκυμανταίρ να είναι χιλιοειδωμένα όμως γι' αυτό δεν φταίνε οι παρελάσεις ούτε οι αγωνιστές που τιμώνται ή πρέπει να τιμώνται από αυτές!

ANDREAS AP said...

και συνέχισε η Ράνια με τα υπόλοιπα.......
Η κόρη σου δεν είπε τίποτε το αδιευκρίνιτο, ίσα - ίσα, σχολίασε με το ηλικιακό της μυαλυδάκι ό τι είδε. Τα ντοκυμαντάιρ και οι ταινίες δεν έχουν ιδωθεί από τα παιδιά μας. Κι αν δεν αντιπροσωπεύουν την αλήθεια, καιρός να φτιάξουμε ή να 'κατεβάσουμε' από τις χιλιάδες ηλεκτρονικές σελίδες άλλα, πιο κοντινά σ' αυτήν! Καιρός να γίνουμε μια γροθιά και να πάψουμε τον εμπαιγμό και τον έλεγχο των media και να αντιστρέψουμε το προπαγανδιστικό ρεύμα τους! Καιρός να φιμώσουμε τους μεγαλοεπιχειρηματίες του πλανήτη που κάνουν όλους τους θρησκευτικούς, εθνικούς και πολιτισμικούς πολέμους, για να ελέγχουν και να παάσσουν τους λαούς και που πουλάνε και αγοράζουν τους πολιτικούς!Καιρός, όμως, και να τιμούμε τα γεγονότα. Και γεγονός που γράφτηκε στην ιστορία είναι ότι οι παππούδες μας πήγαν στο Αλβανικό μέτωπο, μες στο πυκνό χιόνι και τη φρίκη του πολέμου, κάτι που εμείς οι καλομαθημένοι Νεοέλληνες δεν θα αντέχαμε εύκολα και όσοι σκοτώθηκαν, θάφτηκαν κάτω από αυτό, όσοι γύρισαν ήταν πια άνθρωποι του πολέμου, γύρισαν μες στην ψείρα και τη λαβωματιά, ενώ το έθνος και το ελληνικό κράτος, αντί να τους τιμήσει όταν έπρεπε κι όπως έπρεπε, τους δίχασε και τους ταπείνωσε. Συμφωνώ ότι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά! Όμως σε κάθε γεγονός πρέπει να αποδίδεται η σημασία του. Και σήμερα, γεγονός είναι ότι τιμήσαμε με το πνεύμα και την, έστω και αδιάβαστη και μαλθακή νέα γενιά τη μνήμη των πατεράδων μας, που, όταν ήταν μικροί, πεινούσαν, για να έχουν τρόφιμα οι στρατιώτες του μετώπου και των παππούδων μας που ρίσκαραν τη ζωή τους μες στην πολεμική φρίκη, για να είμαστε εμείς σήμερα, τουλάχιστον, σκεπτόμενοι, τουλάχιστον με επιλογές, έστω και ως υπάλληλοι των γερμανικών εταιρειών! Είμαι 33 όμως η Βέμπο μου φαινόταν βαρετή μέχρι σήμερα, τι χαζή που ήμουν! Ίσως και από λανθασμένα διδάγματα με πρόσμειξη από τα - φαινομενικά- κοινωνικά κινήματα, εφηβικές αναζητήσεις και οικογενειακά προβλήματα της γενιάς μου, που κινούνταν στο στημένο σκηνικό των ταγών του παγκόσμιου χρήματος, για να ελέγχουν τις συνειδήσεις, όπως, ανέκαθεν ήθελαν και, ενίοτε, καταφέρνουν! Σήμερα, η Σοφία Βέμπο με συγκίνησε, γιατί σήμερα ήρθα για πρώτη φορά απαλλαγμένη από τα απωθημένα των γονέων και παππούδων μου και της γενιάς μου για πρώτη φορά στη θέση του Έλληνα αγωνιστή και της Ελληνοπούλας και των παιδιών που άφηνε πίσω του! Σήμερα, κατάλαβα ότι η Βέμπο είχε στη φωνή της αυτή την αλήθεια!! Και ναι, υπάρχει μιζέρια, όμως υπάρχει η ελευθερία και η βούληση να δούμε τα γεγονότα, όπως ήταν, να τα νιώσουμε και να τα διαδάξουμε στα παιδιά μας! ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ! ΛΑΟΙ ΧΩΡΙΣ ΙΣΤΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ!

Anonymous said...

Ήθελα να 'ξερα ποια ειναι η προπαγάνδα των media τι σχέση έχει η τρομοκρατία και σε τι διαφωνείς με τον ANDREA AP... Άσε που με τους Ιταλούς έχουμε την ίδια (μεσογειακή) κουλτούρα ακριβώς..

Unknown said...

Αγαπητέ σχολιαστή του blogger, δεν μπορεί καμιά κουλτούρα, έστω και θολή και μαλθακή να δηλητηριάσει τη σκέψη και να οδηγήσει τον άνθρωπο σε αυτοκτονία και ανημπόρια. Μόνο ο φόβος, η απληστία, η ραδιουργία και το μίσος δηλητηριάζουν τη σκέψη και την πράξη. 'Τα πάντα ρει' όμως το παν έν από αυτά διακατέχεται από την αυτονομία του. Αν, λοιπόν, έρθουν οι δύσκολες ημέρες και δεν αφήσουμε να έρθουν ή δεν έχουν ήδη δρομολογηθεί πρέπει να γίνουμε όλοι μια γροθιά με αγάπη και αλληλεγγύη, γιατί με φόβητρα και προδικασμένες αντιληψεις τότε οδηγούμαστε στη διχόνοια και η διαίρεση είναι το όπλο των από καταβολής κόσμου ολίγων που δεν τους μάθαμε ποτέ με το οποίο ξεκληρίζονται οι οικογένειες στη γη και η εξουσία της περνάει στα χέρια τους!

Unknown said...

Τέσσερις ερωτήσεις ζητούν τέσσερις απαντήσεις:
α). Αν διαβάσεις προσεχτικά την απάντησή μου, θα διαπιστώσεις ότι ανάλυσα στον blogger ένα - ένα τα επιχειρήματά του και ανέπτυξα τα δικά μου, οποτε και είναι προφανής η διαφωνία μου.΄

β). Η πλουτοκρατία γεννά την τρομοκρατία και αυτή με τη σειρά της γεννά τον πόλεμο και αυτή νικάμε με την ιστορική μνήμη. Εχθές τιμήσαμε τους αγωνιστές ενάντια σ' αυτήν! Αλλά θυμήθηκαμε κιόλας!

γ). Τα media είναι επιχειρήσεις, άρα δεν θα σου πουν ποτέ την αλήθεια για την τρομοκρατία, την ιστορία, τους πολέμους και τους πολιτικούς.

δ). Η Μεσογειακή κουλτούρα είναι η κουλτούρα των λαών της Μεσογείου, αλλά η ελληνική κουλτούρα είναι πάτρια κουλτούρα. Οι λαοί της Μεσογείου είναι και λαοί των Πατρίδων τους. Όμως η Μεσογειακή κουλτούρα είναι πολυποίκιλη και γεμάτη αντιθέσεις! Δεν έχουμε σε καμια περίπτωση την ίδια κουλτούρα με τους Ιταλούς, χωρίς αυτό να είναι κακό ή/και καλό! Δεν είμαστε ούνα φάτσα ούνα ράτσα! Είμαστε Μεσόγειοι, έιμαστε Ευρωπαίοι αλλά είμαστε ΈΛΛΗΝΕΣ!