Blog Archive

Thursday, October 08, 2009

20091008_ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ

               Έτυχε και έπεσα σε μια συζήτηση για τα θέματα με τα οποία ασχολούμαι στα blogs μου και εισέπραξα το εξής σχόλιο: Καλά, για τον απερχόμενο Πρωθυπουργό δε θα γράψεις τίποτε; Τόσο "αντικειμενικός" είσαι; Και μπορώ να πω πως ενοχλήθηκα. Όχι πως είμαι υποχρεωμένος να συμπράττω με οποιονδήποτε μου λέει τη γνώμη του για ο,τι δήποτε αλλά εδώ έχουν λίγο δίκιο.
Έτσι λοιπόν ήταν βράδυ Κυριακής 4 Οκτωβρίου όταν ο Κύριος Κωνσταντίνος Καραμανλής ( ο επί 5 και χρόνια πρωθυπουργός μας ) αναγκάστηκε εκ των συνθηκών να κάνει άλλη μια γενναία πράξη από αυτές που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Ο Άνθρωπος αυτός κατάφερε να πάρει ένα διαλλειμένο κόμμα το 1996 να το φέρει στα συγκαλά του και να πάρει πανυγηρικά τις εκλογές του 2004 όταν το κόμμα αυτό το οποίο είναι ΠΑΛΙ σήμερα στην εξουσία ήταν σε μια παράξενη παρακμή τη στιγμή που όλα πήγαιναν (;) καλά για τη χώρα μας. Διεμηνυσε στο λαό ότι θα τα βάλει με τους Νταβατζήδες, θα κάνει καινοτομίες, μεταρυθμίσεις, θα μειώσει τους φόρους, θα δώσει επιδόματα στους φτωχότερους και θα κάνει αν και όντας σε μια συντηρητική παράταξη θα έδινε ελπίδα σε επιχειρήσεις και πολίτες ταυτόχρονα.
Και τόλμησε. Προσπάθησε να ακολουθήσει κατά γράμμα τις ευρωπαικές επιταγές κάνοντας απογραφή πράγμα που μας πήγε δύο χρόνια πίσω. Έδωσε επιδόματα αλλά δεν ολοκληρωσε τις παροχές για το τρίτο παιδί, μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές για το λαό χωρίς όμως αντίστοιχα να αυξήσει αυτούς για τις επιχειρήσεις ( στο πνεύμα της ελεύθερης αγοράς ). Το κυριότερο; Εβαλε το ιστορικό Βέτο για τα Σκόπια. Όντως κανείς δεν το είχε τολμήσει αυτό πιο πριν. Λειτούργησε σωστά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων ( ήταν έτοιμα από πριν βέβαια ) αλλά δεν έγινε καθόλου σωστή εκμετάλευση των ακινήτων και μένουν έρμαια στο χρόνο και τη φθορά εκτός ίσως από το μπάτμιντον και κανα δυο άλλα.
Στον τουρισμό δεν πήγαμε καλά, αν και οι καμπάνιες που έκανε ήταν ομολογουμένως καλές. Το "Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα" ήταν ένα πολύ καλό σύνθημα. Με την Τουρκία ήταν μια πολύ καλή κινηση η "κουμπαριά" με τον Ερντογάν αλλά δεν απέδωσε καρπούς. και στην εξωτερική πολιτική αφού ήμασταν υπο επιτήρηση για πολύ καιρό δύσκολα θα μπορούσαμε να ανακάμψουμε. κατηγόρησε το Χρηματιστήριο του ΠΑΣΟΚ και του Κώστα Σιμίτη όμως και στη δικιά του διακυβέρνηση η μόδα ήταν τα καταναλωτικά δάνεια στις τράπεζες.
 
Για την παιδεία τι να πω. Ξεκίνησε με ένα διάλογο που δεν μπόρεσε να τον στηρίξει και να τον κρατήσει. Αντίθετα, επεισόδια και ταραχές ήταν το κρεσέντο της με αποκωρύφωμα τα "Δεκεμβριανά" του 2008 όπου ένας ανόητος Αστυνομικός προσπάθησε να χαλιναγωγήσει ένα 16αχρονο παιδάκι με ένα πιστόλι. Σίγουρα ο αστυνομικός αυτός δεν πρέπει να αποτελεί δείγμα της επίσημης αστυνομίας. Γιατί αυτή κι αν δεν υπήρχε καθώς οι διαταγές ήταν "μη σύγκρουση" μάλλον και με οποιονδήποτε. Έτσι όμως χάθηκε η εμπιστοσύνη του απλού πολίτη σ' αυτούς και κατήντησαν πάλι να τους βρίζουν με τη γνωστή τριπλέτα χαρακτηρισμών.
 
Και όμως ο συγκεκριμένος ( ο οποίος πήρε και πάνω του την ευθύνη των εκλογών ) ήθελε να προχωρήσει. Ήθελε να βάλει σε "τάξη" την Ελλάδα με το δικό του τρόπο, δεν είχε όμως ανθρώπους. Τα συνθήματα "Σεμνότητα και Ταπεινότητα" και το "Όλα στο Φως" καταντήσανε να γελοιοποιούνται στις σατυρικές εκπομπές άλλοτε από άξιους και άλλοτε από ανάξιους. Τα σκανδαλα που όντως βγαίνανε στο φως ερχόντουσαν το ένα πίσω από το άλλο. Ομόλογα, ΜΕΒΓΑΛ, κουμπάροι, Ζαχόπουλος, Υποκλοπές, Siemens, Βατοπαίδι,Ζωνιανά ( αν και κει μου άρεσε ο τρόπος χειρισμού της αστυνομίας μετά το φιασκο όμως ) και άλλα πολλά του κόψανε τη φόρα και να πούμε την αλήθεια κόψανε τη φόρα στην ανάπτυξη της Ελλάδας.
 
Όσο ευγενή αισθήματα έχεις, όσο καλό λόγο να τα υποστηρίζεις, όσο και το προφίλ του καλού και συναινετικού ομιλητή και αυτού που παραδέχεται το λάθος του (κάθε τόσο κι ένα λάθος;) δεν μπορείς να στηριχτείς. Και δυστυχώς δεν είχε και τους καλύτερους συνεργάτες. Υποτίθεται όταν πάς να γίνεις Υπουργός ( υπηρέτης του κράτους ) φροντίζεις να κρατάς μια καλή και νομιμη εικόνα. Πόσα μεγάλα στελέχη ΔΕΝ την είχαν αυτήν;
 
Τρομοκρατία; Μπόλικη. Ξηλωθήκανε όλοι οι έμπειροι αστυνομικοί που βοήθησαν στην εξάθρωση έστω και μέρους της Ιστορικής Δεκαεπτά Νοεμβρη και μετά ψαχνόμασταν. Πυρκαγιές; Ειλικρινά δε θυμάμαι τόσο μεγάλες καταστροφές στη ζωή μου - ίσως να είμαι πολύ μικρός.
 
Αναπτύχθηκαν καλύτερα τα ΚΕΠ και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ομολογουμένως.
Μπήκε φορολογία στις ταβέρνες και στους υδραυλικούς αν και σπάνια παίρνει κανείς απόδειξη
Προχώρησε ο δρόμος της Ιονίας Οδού και της Εγνατίας
Γινανε πολλά καλά για τους ανθρώπους που ήρθαν στη χώρα μας ώς οικονομικοί μετανάστες αλλά δείξαμε και δείχνουμε κάθε μέρα το σκληρό μας πρόσωπο στις ακριτικές θάλασσες και στα γκέτο που τους μαζεύουν.
Οι Φυλακές έγιναν χώροι υποδοχής Ελικοπτέρων ( δυο φορές ) , Οι αυλώνα έπεσε θύμα κλοπής στρατιωτικού χάμερ. Οι S300 ακόμα δεν μπήκαν σε λειτουργία μαζί με άλλα υπερσύγχρονα συστήματα που έχουν αγοραστεί ακριβότατα και κηνυγάμε να πάρουμε καινούρια
Η σύνδεση με το Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη μας καθιστά ενεργειακό κόμβο αλλά δε φαίνεται να είναι τόσο ισχυρή τελικά.
 
Τέλος πάντων είναι πολλά αυτά που μπορεί να γράψει κανείς. μαζί με αυτά το ότι εξαναγκαστηκαμε να πάμε δυο φορές σε εκλογές για να πάρει η οποιαδήποτε Κυβέρνηση Νωπή λαική εντολή. Στη δεύτερη ειδικά μάθαμε κατά την προεκλογική εκστρατεία ότι μπήκαμε στην κρίση.
 
Και ερχόμαστε στην τελική εικόνα της Κυριακής. Ένας πρωθυπουργός που ξεκίνησε με ΚΑΛΕΣ ιδέες για την Επανυδριση του κράτους προδώθηκε από τους στενούς τους συνεργάτες. Το ομολόγησε ο ίδιος. ΄Το όνομά του, η κληρονομιά του,δεν τον βοήθησε παραπάνω από όσο πήρε. Ίσως όλοι αυτοί που ψήφισαν να ψήφισαν για τον κύριο Κωνσταντίνο Καραμανλη και για πέντε έξι ακόμα πρόσωπα όπως ο κύριος Χατζιδάκης. ΄Σκυθρωπός, απογοητευμένος από το αποτέλεσμα και με περίσσιο θάρρος, όπως τότε που ζήτησε το ΒΕΤΟ κάτι που μας έκανε τότε υπερήφανους και θα του αναγνωρίζεται πάντοτε, αποχαιρέτησε το λαό που τον στήριξε για 5 μιση χρονια και πήρε και την ευθυνη όλη πάνω του. Όπως είπε και ο κύριος Καρατζαφέρης είναι ένα από τα καλά παιδιά. Καλός Ηγέτης, που του έλειπε όμως η δυνατότητα ελέγχου των συνεργατών του και μαζί με τις προγραμματικές δηλώσεις που τρόμαξαν το λαό ( αυτό βέβαια είναι μια άλλη συζήτηση ) και το κύμα ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ οδηγησαν την παράταξή του σε μια Οδυνηρή ήττα. Πάντα βέβαια έλεγε ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Και μάλλον είχε δίκιο.
Ας προσέξει ο κύριος Παπανδρέου. Αυτά είναι γερά μαθήματα για ικανούς μαθητές και σκληρά καρύδια. Εύχομαι με όλη μου την καρδιά να μην επαναληφθούν τα λάθη αυτά από κανέναν πολιτικό μας γιατι για όλους υπάρχουν συνέπειες.
 
Ευχαριστώ που με ακούσατε. ( με το ζόρι )
 

ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ!!
http://moduland.googlepages.com


 

1 comment:

ANDREAS AP said...

Θα ήθελα να τονίσω εδώ ως συμπλήρωμα στα παραπάνω ότι δε θέλω σίγουρα να το παίξω... Πολιτικός Αναλυτής γιατί δεν είμαι! Απλά μαζεύω τα λόγια του καφενείου, των Καναλιών και του Ραδιοφώνου και βάζω και τα δικά μου. Αυτό που βγαίνει είναι........ αυτό που βγαίνει. Ευχαριστώ!