Blog Archive

Sunday, December 10, 2006

20061210_ΒΑΒΕΛ (ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ)

Δυο παιδιά-βοσκοί να παίζουν με την καινούρια καραμπίνα του μπαμπά τους κάπου στο Μαρόκο, σημαδεύοντας Αυτοκίνητα και λεωφορεία προσπαθώντας να δείξει ο ένας στο άλλο πόσο καλό σημάδι έχουν, μια τουρίστρια που μαζί με το σύζυγό της βρίσκεται σε άν από αυτά τα οχήματα και τραυματίζεται στον ώμο πάνω από την καρδιά, μια κωφάλαλη δεκαεξάχρονη γιαπωνέζα πυ προσπαθεί να βιώσει ότι βιώνουν οι άλλες "φυσιολογικές" της ηλικίας της όσον αφορά το σεξ που είναι κόρη ενός κηνυγού που είχε δορίσει την καραμπίνα με την οποία χτύπησε το παιδί του πατέρα βοσκού την τουρίστρια που τα παιδιά της εν αγνοία της φεύγουν από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας με την Νταντά τους για να παραστούν στο γάμο του γιού της νταντάς τους που βρίσκεται στο Μεξικο... Ουφ!!!! Όντως, αν το δείς το πράγμα από οποιαδήποτε πλευρά η πρώτη διαπίστωση που θα κάνεις είναι πως πια είμαστε ένα μεγάλο Οικουμενικό Χωριό. Ότι γίνεται σε μια περιοχή μπροεί να επηρεάσει τα γεγονάτα σε μια άλλη που βρίσκεται αντιδιαμετρικά από αυτή... Γλώσσες, Πολιτισμοί, συνήθειες, πάθη από διαφορες περιοχές του κόσμου μας συντροφεύουν στη διάρκεια της ταινίας. Το μίσος-φόβος των ευρωπαίων-αμερικανών τουριστών για τους .. αιμοσταγείς Μαροκινούς κατευνάζεται από τον αγώνα και τη συμπαράσταση που δίνουν οι παλοί άνθρωποι του χωριού που αναγκαστικά πρέπει να φιλοξενήσει την τραυματισμένη τουρίστρια. Η εμπιστοσύνη που δίνει ο πατέρας Μπρατ Πητ στην παράνομα εισεκθούσα πριν από 15 χρόνια οικονόμο του αντισταθμίζεται με την πρωτοβουλία της να πάρει τα παιδία της μην έχοντας άλλη επιλογή και να τα φέρει σε ένα γάμο, στο ΓΑΜΟ τους γιού της στο Μεξικό στους "τρομακτικούς" μεξικάνους που θα φάνε τους... γκρίνγκο. Οι γιαπωνεζούλες κωφάλαλες προσπαθούν να προκαλέσουν τους συμμαθητές και νέους της ηλικίας τους ακόμα και μεγαλύτερα άτομα για να δείξουν πωε κι αυτές δικαιούνται ένα χαδι, τη χαρά του σεξ, την οποί τους στερεί η αναπηρία τους καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να συννενοηθούν με τους γύρω.
Η Μεξικάνα οικονόμος θα χάσει τη δουλειά της και τη δυνατότητα παραμονής στην χώρα της ευημερίας την Αμερική. Πληρώνει την ανευθυνότητα του ανηψιού της όταν έπρεπε να περάσουν το τελωνείο πρός Αμερική από το Μεξικό. Οι σκληροί Αμειρικανοί στρατιώτες-αστυνόμοι δεν αφήνουν περιθώρια στους άτυχους οδηπόρους να ξεφύγουν.
Η ταινία παίζει σε πολλούς χρόνους επιτρέποντας μας να βλέπουμε τα γεγονότα λιγό αργότερα από ότι γίναναι ώστε να καλύπτονται όλες μας οι απορίες. Το μπερδεμα των πολιτισμών, κρατών και γεογότων δικαιολογεί τον τίτλο... ΒΑΒΕΛ

No comments: