Blog Archive

Wednesday, October 31, 2007

20071031_EL GRECO - THE MOVIE

Ναι!! Τσακωθήκαμε!! Ναί Διαφωνήσαμε.. Και αυτό μα ς το έκανε μια ταινία. Μια Ελληνικής Παραγωγής Ταινία σε συνεργασία με άλλες δύο χώρες!! Η Ιστορία του Ελληνα Ζωγράφου Δομινικου Θεοτοκόπουλου.

Ελ ΓΚΡΕΚΟ. Δεκα χρονια προετοιμασια και μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ - ΔΙΕΘΝΗΣ ταινία παγκοσμιου αξιας, ισως οχι για καποιες λεπτομερειες, αλλα για το ιστορικης σημασίας μήνυμά της προβάλεται στις μερες μας.Το μηνυμα ειναι οτι δεν ειναι απαραιτητο να θυμομαστε μονο τον ΠΛΑΤΩΝΑ τον ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ και το ΦΕΙΔΙΑ δηλαδη ο,τι σεβαστο μας αφησαν οι ΑΡΧΑΙΟΙ ημων προγονοι αλλα και οποια κληρονομια εχουμε απο τους συγχρονους προγονους μας που διεπρεψαν με τη σειρα τους τη δυσκολη περιοδο της ΤΟΥΡΚΟ - ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑΣ κατω απο το βαρος της ΙΕΡΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ της καθολικης εκκλησιας.

... Ο λόγος που τσακωθήκαμε?? Είναι απλός. Αν άξιζε η ταινία!! Και άκουσα πολλά! Για την προφορά των ελλήνων ηθοποιών (και των Ισπανών θα έλεγα εγώ), για το ότι δεν είχε υπόθεση δεμένη, για το ότι υπήρχε προχειρότητα κλπ κλπ.... ε ναι θα το πω και για το ότι δεν έλεγε ο ρόλος της Ματσούκα!!!

Μα είμαστε σοβαροί? Είναι ανάγκη να το ψάξουμε σε τόσο βάθος το θέμα? Να γίνουμε κριτικόί για την κριτικη? Για να μιλήσετε εσείς έξω αγγλικά και θα δούμε τι θα βγεί, πόσο μαλλον όταν πρέπει να τα ενσωματώσετε σε έναν ρόλο. Τώρα αν η ερμηνεία δεν ήταν το Α και το Ωμέγα δε θα διαφωνίσω.

Ομως:
1. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου με τη Μουσική του
2. Ο Λουδοβίκος των Ανωγίων με τη φωνή και το σθένος του καταπιεσμένου (τότε) λαού της Κρήτης
3. Τα σκηνικά που σε μπάζαν στην εποχή εκείνη
4. Ο Καρδινάλιος που κηνύγαγε τον Ελ Γκρέκο (Ήταν ανατριχιαστικός και ο ρόλος του ύπουλου ιεροεξεταστεί του πήγαινε)
5. Ο ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ. Πειστικός (εστώ και υποκειμενικά)

Και άλλα πάρα πολλά στοιχεία. Είχε φτιαχτεί μια υπερπαραγωγή. Με τις ατέλειές της.Δεν νομίζω πως αβασάνιστα μπορούμε να την ισοπεδώσουμε. Ο Λάκης Λαζόπουλος έπαιξε το σημαντικό ρόλο του Νικολού του προστάτη του Ελ Γκρέκο και τον τίμησε.

Εντάξει εντάξει, δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τη Ματσούκα Καλόγρια. Αλλά προφανώς έμοιαζε με το πορτρέτο που είχε πριν 500 χρόνια φτιάξει ο ζωγράφος μας και έπρεπε να υποστηρίξει το ρόλο. Πρέπει κάποια πράγματα να τα βλέπεις σα θεατής καμιά φορά που εισπράττει μια ιστορία..

Βεβαίως και να πάτε!!!

3 comments:

Anonymous said...

πράγματι η Ματσούκα μόνο για ο ρόλος της ''σκυλού'' σε μπουζουξίδικο της εθνικής της ταιριάζει...

Anonymous said...

Η ερμηνείες των ηθοποιών είναι το Α και το Ω σε μια ταινία!!!!

ANDREAS AP said...

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=852783&lngDtrID=253


ΑΠΛΑ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 48ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΜΑΙ ... ΓΛΥΚΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΜΟΥ!!!