Blog Archive

Monday, July 20, 2009

ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ - ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Βασικά αυτό το κομμάτι των κειμένων θα μπορούσε να αλλάξει το γενικό τίτλο και να λεγότανε ... "μια λέξη την ημέρα" άσε που φυσικά δεν τηρώ αυτή τη δέσμευση που είχα απέναντι στον εαυτό μου να γράφω κάτι κάθε μέρα. Θα ήταν αδύνατο καθώς οι υποχρεώσεις δε σε αφήνουν να το κουνήσεις ρούπι από το πρόγραμμα που σου βάζουν και μια μικρή 9 μηνών σε κάνει όπως θέλει. Έτσι την πατάνε όλοι οι άντρες... από τις μικρούλες. Η λέξη όμως που υπάρχει στο σημερινό τίτλο αφήνει περιθώρια να ξεφύγω από στενά όρια και παραδοχές και να "εμπνευστώ" καθώς γράφω το τι θα γράψω παρακάτω... Γιατί αγαπητοί μου άνθρωποι η έμπνευση δεν είναι κάτι που πατάς ένα κουμπάκι και αρχίζεις να βγάζεις ποιήματα, στίχους, εφευρέσεις, ζωγραφική η έμπνευση είναι ένας ζωντανός οργανισμός που επεξεργάζεται ανά πάσα στιγμή τα ερεθίσματα και μηνύματα που παίρνει από ό,τι συμβαίνει γύρω και μέσα στην ψυχή ενός ατόμου και τα μεταφράζει σε ... έργο!
Αυτό το έργο μπορεί κανείς να το προβάλει ή να το κρατήσει για τον εαυτό του, το θέμα είναι ότι την ώρα που το δημιουργεί, την ώρα που βγαίνουν από μέσα του αυθόρμητα οι λέξεις με τις οποίες θα το ντύσει, ή οι πράξεις για να το υποστηρίξει, συντελείται ένας οργασμός κινήσεων στο μυαλό και στην ψυχή του βοηθώντας να βγεί όσο πιο ποιοτικό γίνεται. Το τελευταίο βέβαια συνήθως δεν απασχολεί το δημιουργό... Του φτάνει ότι κατάφερε να φτιάξει κάτι το οποίο του ικανοποιεί το βασικό του ένστικτο, το ένστικτο της "γένεσης".
Η έμπνευση είναι πολύπλοκη. Ο στιχουργός μπορεί να επηρεαστεί από μια προσωπική του συναισθηματική κατάσταση ώστε να γράψει ένα νέο τραγούδι που θα ευφράνει ή θα προκαλέσει στο κοινό του μελαγχολία. Ο ζωγράφος θα πάρει τις μυρωδιές της άνοιξης, θα συνδιάσει τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής και θα δημιουργήσει τα δικά του έργα τύπου ... "μπιενάλε" . Ο εφευρέτης νιώθει ένα ισχυρό νοητό χτύπημα στο κεφάλι και ανακαλύπτει ή εφευρίσκει κάτι που μπορεί να αλλάξει το μέλλον της ανθρωπότητας. Ακόμα κι αυτός ο πολιτικός χρειάζεται την έμπνευση για να μπορέσει να χαλιναγωγήσει το πλήθος απο το οποίο περιμένει να τον ψηφίσει... Ξενέρωτο ε; Το ξέρω.. αλλά δεν παύει κι αυτό να είναι μια έμπνευση όχι φυσικά αντίστοιχη με το "Εύρηκα Εύρηκα" αλλά έχει τη δική της σημασία.
Βασικά η άποψή μου είναι η εξής: Ζούμε μια καθημερινότητα η οποία σπάει στο σύνολό της σε πολύ λίγες μεριές από ευχάριστα - δυσάρεστα (επιθυμητόν) γεγονότα και καταστάσεις. Για ολόκληρα μεγάλα διαστήματα θα λεγε κανείς ότι κάνουμε πράγματα στα οποία οδηγούμαστε στο να τα κάνουμε, επειδη δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, επειδή "έτσι είναι η ζωή" επειδή πρέπει απλά να επιβιώσουμε. Περιμένουμε τις αμοιβές μας στο τέλος του μήνα, τις διακοπές μας σχεδόν την ίδια περίοδο, τις γιορτές επίσης, επιθυμούμε να φτιάξουμε ένα σπίτι, να κάνουμε οικογένεια, να ταξιδέψουμε πολύ, να διαβάσουμε πολύ για να βγεί κάποια έρευνα, τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα τα οποία ενώ για τον καθένα μπορεί να έχουν διαφορετικό βάρος και να τα χαίρεται - λυπάται με τον δικό του μοναδικό τρόπο δεν παύει να είναι κοινά, συνηθισμένα και ... σίγουρα!
Που κολάει λοιπόν η έννοια της έμπνευσης εδώ; Η έμπνευση είναι το αλατοπίπερο σε όλα αυτά. Είναι η λάμψη της στιγμής που θα φωτίσει τις χαρούμενες και τις λυπημένες κατάστάσεις , είναι η λάμψη της δημιουργίας του καινούριου που θα προσδώσει νέο ενδιαφέρον και θα σπάσει το σκεπτικο του "όλο τα ίδια και τα ίδια" είναι αυτό που μπορεί να ενθουσιάσει τις μάζες συνολικά ή μόνο το άτομο που κάνει την υπέρβαση, είναι το σπίρτο που θα βάλει φωτιά και θα κινητοποιήσει την κοινωνία για να ενωθεί απέναντι στην απειλή, είναι η αρχή για να προκύψουν καινούριες ενάρξεις.
Σας κούρασα... είχα όμως την έμπνευση να γράψω όλα αυτά και πιστέψτε με νιώθω πιο ολοκληρωμένος. Ευχαριστώ εκείνον που έφτασε ως το τέλος να τα διαβάσει. Τα ξαναλέμε.

No comments: