Blog Archive

Tuesday, July 14, 2009

ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ - ΛΥΤΡΩΣΗ

Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία απαρτίζεται από τα χαρακτηριστικά του άγχους, της δέσμευσης και της ακύρωσης βασικών επιθυμητών λειτουργιών και ανέσεων υπό το βάρος των συνθηκών διαβίωσης, της οικονομικής κρίσης, των νόμων που τη διέπουν, τα σκάνδαλα που την απομιζούν, τις καθημερινές ρουτινιάρικες ασχολίες, οικογενειακές, προσωπικές, επαγγελματικές, γενικά ό,τι μας αγγίζει και αγγίζουμε είτε με πνευματικό ή με συμβατικό τρόπο.
Μηχανάκια καλολαδωμένα κυνηγάμε κάθε μέρα να βγάλουμε τα προς το ζειν χωρίς σταματημό υπό το φόβο της λάθους κρίσης από τους γύρω μας και με στόχο την επίτευξη καλύτερου οικονομικού επιπέδου διαβίωσης για να περνάμε καλά εμείς και τα παιδιά μας. Αναφερόμαστε πάντα στη δικιά μας κοινωνία που θεωρείται σύγχρονη και έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις - λέμε τώρα.
Ψάχνοντας στα κατάβαθα του μυαλού και της ψυχής μας θα πρέπει να υπάρχει και ένας "μηχανισμός" - πως αλλιώς να το πω - ο οποίος να ενεργοποιείται όταν φτάνουμε να έχουμε "τελειώσει" από κάποιες υποχρεώσεις που μας ταλάνιζαν ή να μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε ότι ... "ναι ρε αδερφέ προχωράμε... το κάναμε κι αυτό". Αυτός ο μηχανισμός επίσης θα λειτουργήσει κατά την προσωπική μου γνώμη όταν θα καταλαγιάσει το άγχος μας για την επίτευξη του στόχου, όταν θα έχουμε εκπληρώσει τις υπηρεσίες μας ( είτε είναι συναισθήματα, είτε είναι πράξεις - καμιά φορά η κυνικότητα βοηθάει να μοντελοποιηθούν κάποια πράγματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να χάσουν την πραγματική τους αξία ) προς αυτά που έχουμε δεσμευτεί είτε όταν έχουμε ανακαλύψει ότι έχουμε πάρει τη σωστή απόφαση ( εκ του αποτελέσματος ) ή καταφέραμε να ακυρώσουμε μια δύσκολη συγκυρία.
Αυτός είναι ο μηχανισμός της ΛΥΤΡΩΣΗΣ . Είναι αυτός που την ώρα που συντελείται το θαύμα της εκπλήρωσης των στόχων γεμίζει το σώμα και την ψυχή με ανάμεικτα συναισθήματα ανακούφισης, αυτοθαυμασμού, αγάπης, ικανοποίησης και ό,τι άλλο σχετικό, συναισθήματα που ρέουν ως δυνατό αναβολικό στο σώμα και στα νεύρα μας και καταπραύνουν την όποια ένταση, τον όποιο πόνο της στιγμής πάντα αλλά δεν πάυει να είναι ένας οργασμός που σου αφήνει μια εικόνα χαμογέλου στο πρόσωπο μια αντανάκλαση ευτυχίας ακόμα και όταν το γεγονός που συντέλεσε ώστε να φτάσει κανείς στη Λύτρωση θα μπορούσε να είναι τραγικό όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου που είχε όμως βασανιστεί πολύ, ή ο χωρισμός μετά από μια μακροχρόνια σχέση που είχε όμως χτυπηθεί στη ραχοκοκαλιά από το μικρόβιο της αλλοτρίωσης.
Η άκρη στο τούνελ του προορισμού με το όνομα Λύτρωση ποτέ δε φαίνεται. Μάλιστα πολλές φορές εμφανίζονται πολλά και ποικίλα φώτα γύρω γύρω που σε προ(σ)καλούν να τα ακολουθήσεις για να μπορέσεις να βρείς την "υγειά" σου, να γλυτώσεις από το βραχνά να ηρεμίσεις βρε αδερφέ. Έτσι σπάνια καταλαβαίνεις ποιο είναι το πραγματικό γεγονός που σε οδηγεί στην πραγματική Λύτρωση. Επιμελώς βέβαια δεν αναφέρομαι στο θρησκευτικό κομμάτι καθώς εκεί υπάρχουν πολλά που μπορεί κανείς να πεί και λίγα να συνειδητοποιήσει άρα οι παγίδες μιας τέτοιας συζήτησης είναι πολλές. Ειδικά για έναν σαν και μένα που θεωρώ ότι το συγκεκριμένο κομμάτι δεν περιγράφεται με λόγια αλλά με την ψυχή.
Ειλικρινά δε ψάχνω να δώσω μια δικαιολογία στο γιατί πρέπει να γράψω κάτι για την έννοια αυτή. Ίσως να βρίσκω και γω προσωρινή λύτρωση στην καθημερινή ρουτίνα γράφοντάς τα ανεξάρτητα αν τα διαβάζει κάποιος ή όχι. Η λέξη - έννοια είναι βαριά ίσως πολύ βαριά για να σταθεί στα πλαίσια ενός μικρού κειμένου. Παρ όλα αυτά είναι κοινό μυστικό ότι όλοι την ψάχνουμε και ......... μακάρι να τη βρούμε......
Καλή σας μέρα.

2 comments:

Anonymous said...

Όλοι διαβάζουμε ό τι ΔΕΝ μας πονάει. Κι ό τι μας πονάει, μας ΔΙΑΒΑΖΕΙ.Εμείς το διαβάζουμε ΜΟΝΟ, άμα αναγκαστούμε από τις συνθήκες της ζωής. Πριν από λίγα λεπτά, συνάντησα έναν άνθρωπο - που στα σίγουρα - είχε πρόβλημα επιβίωσης. Μου είπε ότι έχει να θρέψει τη γυναίκα του και έξι παιδάκι, οκτώ ψυχές στο σύνολο! Και δεν έχει να τους πάρει το γάλα τους και ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ότι έλεγε αλήθεια! Γιατί, ακόμη κι αν έλεγε ψέματα, που ΔΕΝ έλεγε, ΤΟ ΞΕΡΩ ΘΕΤΙΚΑ, ΦΑΙΝΟΤΑΝ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ! Σημερα, βρήκε λίγη θαλπωρή κάπου, αύριο όμως;; Πόσες ψυχές στον πλανήτη ΔΕΝ ξέρουν τί θα πει αυτή η σκέψη;; ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ,ξέρουν ΜΟΝΟ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΠΕΙΝΑ, ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, ΠΟΝΟΣ!Πότε θα έρθει η προσωπική ΛΥΤΡΩΣΗ γι'αυτές τις ψυχές;; ΘΑ ΈΡΘΕΙ ΠΟΤΕ;; ΩΡΑΙΟ ΆΡΘΡΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΥΗΝ ΚΥΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΛΥΤΡΩΣΗ, ΜΑΖΙΚΩΣ!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ!! ΑΚΡΙΒΩΣ ΈΤΣΙ ΈΙΝΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΩΝ ΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!! ΠΙΟ ΧΑΡΚΑΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΓΛΑΦΥΡΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΈΧΕΙ ΑΠΟΔΟΘΕΙ!!!

ANDREAS AP said...

Η γλαφυρότητα δυστυχώς καμιά φορά "χαιδεύει" την πραγματικότητα. Μακάρι όμως να μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα καλύτερα